sylwiach

sylwiach

Szef Kuchni
[Przepisów: 79]

zupa fasolowa z wkładką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

wersja zupy dla męża z kiełbaską

zupa fasolowa z wkładką

Składniki:

zupa fasolowa z wkładką

 

  • 300 gram fasola Jaś drobna,
  • 1 sztuka por (biała część),
  • 200-300 gram żeberka wieprzowe,
  • pół łyżeczki bazylia otarta Prymat,
  • do smaku pieprz i sól,
  • 1 pętko cienka kiełbaska,
  • 4-5 sztuk ziemniaki,
  • 1 ząbek czosnek,
  • 1 sztuka marchewka

 

Sposób przygotowania:

zupa fasolowa z wkładką
Fasolę myjemy i namaczamy na noc.Następnego dnia gotujemy ją w tej samej wodzie w ktorej się moczyła.Lekko solimy gdy juz będzie miękka.
Żeberka zalewamy litrem wody i gotujemy razem z drobno pokrojona w kostkę marchewką.Białe części pora kroimy w cienkie plasterki i obsmażamy na maśle.Dodajemy do wywaru.
Ziemniaki obieramy i myjemy,kroimy w kostkę.Dodajemy razem z fasolą do zupy.
Czosnek ucieramy z sola,pieprzem i łyzką oliwy.Mieszamy z zupą.Doprawiamy do smaku sola,pieprzem i połowa łyżeczki suszonej bazylii.Cienką kiełbasę kroimy w pół plasterki i obsmażamy na patelni.Dodajemy do zupy.

Tagi:

fasola