Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zupa grochowa na baraninie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Groch przebrać, namoczyć na noc. Mięso umyć, pokrajać na kawałki, zalać 6 szkl zimnej

Zupa grochowa na baraninie

Składniki:

Zupa grochowa na baraninie

 

  • 400 g dość tłustej baraniny
  • 1/2 szkl grochu
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 spora cebula
  • 2-3 średnie pomidory
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • pęczek natki pietruszki i kolendry
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa grochowa na baraninie
Groch przebrać, namoczyć na noc. Mięso umyć, pokrajać na kawałki, zalać 6 szkl zimnej wody i gotować. W trakcie gotowania usuwać tłuszcz z powierzchni bulionu. Dodać wymoczony groch, listek laurowy i pęczek natki pietruszki. Na 15-20 minut przed końcem gotowania wrzucić pokrajaną w drobną kostkę ziemniaki. Przed podaniem dodać pokrajane w ćwiartki pomidory, tymianek i posiekaną kolendrę. Doprawić sola i pieprzem.

Tagi:

groch