anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Zupa grochówka z kurkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo smaczna i syta zupa, polecam.

Zupa grochówka z kurkami

Składniki:

Zupa grochówka z kurkami

 

  • 30 dkg żółtego łupanego grochu
  • 1,5 szklanki grzybów kurek
  • 35 dkg wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 por
  • 5 ziemniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, majeranek, listek laurowy, ziele angielskie
  • 2,5 - 3 litry wody
  • 1 łyżka ulubionej przyprawy typu jarzynka

Sposób przygotowania:

Zupa grochówka z kurkami
Kurki umyć, zalać 2 szklankami wody, gotować 15 min na małym ogniu, zmiksować blenderem.
Groch umyć, zalać wodą, zagotować, dodać startą na tarce na dużych oczkach , marchew, selera, czosnek, pietruszę i pokrojonego pora.
Dodać resztę przypraw, gotować aż groch i warzywa będą prawie miękkie.
Do wywaru dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, gotować 15 min, pod koniec wlać zmiksowane kurki.
Boczek pokroić w kosteczkę, przesmażyć na teflonowej patelni, gdy skwarki się wytopią, dodać drobno pokrojoną cebulę, zeszklić i wlać do zupy,
Gotować wszystko jeszcze 10 min, doprawić, solą i pieprzem.
Smacznego.