Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Zupa grzybowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mój mąż jest wielbicielem grzybów. Taka zupka to dla niego najlepsze pierwsze danie. Polecam.

Zupa grzybowa

Składniki:

Zupa grzybowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa
Grzyby przekładamy do miseczki i zalewamy letnią wodą. Odstawiamy na kilka godzin. Następnie przekładamy je do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Gdy będą miękkie wyjmujemy je z wody i kroimy drobniutko, wkładamy je z powrotem do garnka, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewki i pietruszkę. Następnie wrzucamy ziele angielskie, pieprz ziarnisty i liść laurowy. Gotujemy do miękkości, następnie przygotowujemy zasmażkę z mąki i masła, dodajemy do zupy. Zaprawiamy ją dodatkowo śmietaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.