Sposób przygotowania:
Zupa grzybowo pieczarkowa z zacierkamiETAP 1:
Z jajka, mąki i szczypty soli zagnieść gładkie, twarde ciasto, zetrzeć je na dużych oczkach tarki, przesypać szczyptą mąki i rozłożyć na desce, aby obeschły.
ETAP 2:
Grzyby obrać, umyć i pokroić na kawałki.
ETAP 3:
Grzyby obsmażyć na rozgrzanym maśle.
ETAP 4:
Włoszczyznę obrać, umyć, marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na dużych oczkach tarki, pora drobno pokroić.
Włoszczyznę zalać w rondlu około 1,7 litra zimnej wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy, zagotować.
ETAP 5:
Dodać obsmażone grzyby, niewielką ilością płynu od warzyw wypłukać z patelni smaczek po grzybach i dodać go do rondla.
Posolić do smaku, dodać suszony tymianek, gotować na wolnym ogniu do miękkości grzybów i włoszczyzny.
ETAP 6:
Pod koniec gotowania wrzucić zacierki i gotować po wypłynięciu tak długo, aż osiągną pożądaną miękkość.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżym tymiankiem.
Podawać z kleksem śmietany lub gęstego jogurtu, ewentualnie zabielić całość w rondlu śmietaną zahartowaną gorącą zupą.
zbysiowa
edytaha
Jest smaczne Madziu :)