Sposób przygotowania:
zupa gulaszowa
1. Mięso umyć, pokroić w niedużą kostkę, usunąć żyłki i tłuszcz. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, podobnie obie papryki, ziemniaki kroimy w łódki, marchew ścieramy na tarce na dużych oczkach. 2. Mięso podsmażyć na tłuszczu, przełożyć do większego garnka. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę i czosnek, posypać słodką papryką i zaraz zalać gorącym bulionem (aby nie przypalić papryki). 3. Dołożyć mięso, liść laurowy, ziele angielskie i wszystko razem gotować na wolnym ogniu ok. 1 lub 1,5 godz. aż mięso będzie miękkie. 4. Miniej więcej w połowie gotowania (po ok. 40min) dołożyć pokrojoną paprykę. Zaprawić koncentratem pomidorowym i doprawić do smaku przyprawami.