edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Zupa jarzynowa na indyczym skrzydełku

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Miała być kalafiorowa, ale kalafior zniknął z lodówki zanim wróciłam z pracy. Zupę uratowała resztka mrożonych warzyw, a wyszła przepyszna

Zupa jarzynowa na indyczym skrzydełku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa jarzynowa na indyczym skrzydełku

 

Sposób przygotowania:

Zupa jarzynowa na indyczym skrzydełku
Mięso opłukałam, zalałam w rondlu zimną wodą, doprowadziłam do wrzenia i zszumowałam. Dodałam ziele angielskie i liść laurowy, posoliłam do smaku. Gotowałam na wolnym ogniu do miękkości. Ziemniaki i włoszczyznę obrałam, opłukałam. Ziemniaki pokroiłam w kostkę, pora w drobną kosteczkę, a resztę włoszczyzny w plasterki. Natkę z pietruszki i selera posiekałam. Do miękkiego mięsa dodałam ziemniaki, marchew, pora i selera. Kiedy ziemniaki zaczęły mięknąć, dodałam mrożone warzywa i posiekaną zieleninę. Gotowałam do pożądanej miękkości warzyw. Na koniec doprawiłam koncentratem pomidorowym, jeszcze solą i pieprzem. Można zabielić śmietaną. Skrzydełka wyjęłam z zupy, obrałam z kości i skóry, ponownie dodałam do rondla.
Zupa jarzynowa na indyczym skrzydełku
Opłukane skrzydło zalałam zimną wodą i doprowadziłam do wrzenia.
Zupa jarzynowa na indyczym skrzydełku
Do miękkiego mięsa dodałam pokrojone ziemniaki i włoszczyznę.
Zupa jarzynowa na indyczym skrzydełku
Kiedy ziemniaki zaczęły mięknąć dodałam mrożone warzywa i całą zieleninę z włoszczyzny.
Zupa jarzynowa na indyczym skrzydełku
Na koniec dodałam koncentrat pomidorowy i doprawiłam do smaku.

Tagi:

indyk