SUPERPRZEPIS

Zupa kalafiorowa na maśle

  • 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Zupa kalafiorowa na maśle Więcej zdjęć (5)

Lekka, bezmięsna zupa kalafiorowa z włoszczyzną przesmażoną na maśle

Składniki:

Zupa kalafiorowa na maśle

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa kalafiorowa na maśle
Włoszczyznę i ziemniaki obrałam, opłukałam. Marchew, pietruszkę i selera starłam na tarce o dużych oczkach, pora posiekałam. Ziemniaki pokroiłam w kostkę. W rondlu rozgrzałam masło, wrzuciłam warzywa (bez ziemniaków) i smażyłam aż zwiotczały. Dodałam ziemniaki, zalałam 8 szklankami wody, zagotowałam. Dodałam suszoną włoszczyznę, ziela angielskie, liść laurowy i troszkę soli do smaku. Kalafiora podzieliłam na małe różyczki, dokładnie umyłam (można w zakwaszonej wodzie) i dołożyłam do rondla, kiedy ziemniaki zaczynały mięknąć. Na wolnym ogniu gotowałam do miękkości składników. Na koniec wlałam kremówkę, doprawiłam do smaku pieprzem, gałką muszkatołową i suszonym koperkiem.
Zupa kalafiorowa na maśle
Do przesmażonej włoszczyzny dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki.
Zupa kalafiorowa na maśle
Warzywa zalałam wodą i dodałam część przypraw.
Zupa kalafiorowa na maśle
Podzielonego na różyczki kalafiora dodałam do półmiękkich ziemniaków.
Zupa kalafiorowa na maśle
Na koniec zabieliłam śmietanką i doprawiłam do smaku.

Tagi:

kalafior