Sposób przygotowania:
Zupa kalafiorowa na maśle
Włoszczyznę i ziemniaki obrałam, opłukałam. Marchew, pietruszkę i selera starłam na tarce o dużych oczkach, pora posiekałam. Ziemniaki pokroiłam w kostkę. W rondlu rozgrzałam masło, wrzuciłam warzywa (bez ziemniaków) i smażyłam aż zwiotczały. Dodałam ziemniaki, zalałam 8 szklankami wody, zagotowałam. Dodałam suszoną włoszczyznę, ziela angielskie, liść laurowy i troszkę soli do smaku. Kalafiora podzieliłam na małe różyczki, dokładnie umyłam (można w zakwaszonej wodzie) i dołożyłam do rondla, kiedy ziemniaki zaczynały mięknąć. Na wolnym ogniu gotowałam do miękkości składników. Na koniec wlałam kremówkę, doprawiłam do smaku pieprzem, gałką muszkatołową i suszonym koperkiem.
MagdaMM
edytaha
Ja też, mięsko też lubię, ale niekoniecznie w zupie :)
Ewa
To tak jak ja :) . Uwielbiam zupki czyste- bezmięsne. Ta zupka jest bardzo apetyczna.
edytaha
Dziekuję Ewo :)