Sposób przygotowania:
Zupa gulaszowa z dyniąPrzygotowanie :
Pora kroimy w plasterki, pozostałe w kostkę. Szynkę lub łopatkę kroimy w kostkę. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Seler, pietruszkę, marchewkę, por, zalewamy wodą około 1-2 litrów. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu. Przyprawiamy solą i lubczykiem. Wyjmujemy ugotowane udko i usuwamy kości.
Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy szynkę i chwilę smażymy. Przekładamy do wywaru warzywnego dolewamy wody jeżeli nie przykrywa mięsa. Dodajemy czosnek, przyprawy i gotujemy aż mięso zmięknie.
Do całości dodajemy ziemniaki w kostkę, cukinię, dynię, mięso z udka. Gotujemy około 15 -20 minut. Na końcu dokładamy ogórki kiszone.
Gotujemy i zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką.