Sposób przygotowania:
Zupa-krem z borowikówGotujemy bulion
Do zupy najlepiej wykorzystać domowy bulion. Warzywa z włoszczyzny myjemy, marchewki, selera i pietruszki obieramy.
Skrzydełka myjemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą (1-1,5 l). Dodajemy włoszczyznę, pieprz, ziele angielskie, listki laurowe, sól. Zagotowujemy. Następnie gotujemy na małym ogniu ok.1,5 godziny. Co jakiś czas zdejmujemy i wyrzucamy męty.
Wyjmujemy mięso i warzywa, bulion przecedzamy przez sito, doprawiamy.
Przygotowujemy borowiki
Grzyby myjemy, umieszczamy w garnku, zalewamy bulionem (wlewamy tyle bulionu, aby pokryć grzyby). Moczymy 2 godziny. Miękkie grzyby kroimy w kostkę, ponownie umieszczamy w bulionie, w którym się moczyły, dodajemy sól, pieprz i tymianek, gotujemy 15 minut.
Podsmażamy cebulę
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju.
Blendujemy zupę
Do grzybów z bulionem dodajemy cebulę. Całość blendujemy na gęsty krem. Dodajemy 3/4 szklanki bulionu oraz kawałek sera gorgonzola. Podgrzewamy, aż ser się rozpuści. Próbujemy, ewentualnie dodajemy jeszcze trochę przypraw.
Na koniec dodajemy śmietanę - najpierw łączymy ją w kubeczku z małą ilością zupy.
Podajemy z grzankami.