Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Zupa-krem z borowików

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tegoroczne grzybobrania były bardzo udane, dzięki czemu dorobiliśmy się sporych zapasów suszonych borowików. Część z nich postanowiłam wykorzystać do przygotowania zupy-krem. Jej smak postanowiłam podkręcić niewielką ilością sera gorgonzola.

Zupa-krem z borowików

Składniki:

Zupa-krem z borowików

 

 

 

  • grzanki czosnkowe

Sposób przygotowania:

Zupa-krem z borowików

Gotujemy bulion

Zupa-krem z borowików
Do zupy wykorzystałam bulion gotowany na kurczaku i warzywach

Do zupy najlepiej wykorzystać domowy bulion. Warzywa z włoszczyzny myjemy, marchewki, selera i pietruszki obieramy.

Skrzydełka myjemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą (1-1,5 l). Dodajemy włoszczyznę, pieprz, ziele angielskie, listki laurowe, sól. Zagotowujemy. Następnie gotujemy na małym ogniu ok.1,5 godziny. Co jakiś czas zdejmujemy i wyrzucamy męty.


Wyjmujemy mięso i warzywa, bulion przecedzamy przez sito, doprawiamy.

Przygotowujemy borowiki

Zupa-krem z borowików
Grzyby namaczamy w bulionie, a następnie kroimy

Grzyby myjemy, umieszczamy w garnku, zalewamy bulionem (wlewamy tyle bulionu, aby pokryć grzyby). Moczymy 2 godziny. Miękkie grzyby kroimy w kostkę, ponownie umieszczamy w bulionie, w którym się moczyły, dodajemy sól, pieprz i tymianek, gotujemy 15 minut.

Podsmażamy cebulę

Zupa-krem z borowików
Do zupy dodajemy jedną dość dużą cebulę pokrojoną w kostkę

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju.

Blendujemy zupę

Zupa-krem z borowików
Zupę blendujemy na jednolity, gęsty krem, który następnie połączymy z bulionem

Do grzybów z bulionem dodajemy cebulę. Całość blendujemy na gęsty krem. Dodajemy 3/4 szklanki bulionu oraz kawałek sera gorgonzola. Podgrzewamy, aż ser się rozpuści. Próbujemy, ewentualnie dodajemy jeszcze trochę przypraw.
Na koniec dodajemy śmietanę - najpierw łączymy ją w kubeczku z małą ilością zupy.
Podajemy z grzankami.