Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Zupa koperkowa z zacierkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Taką zupkę w chłodne dni, każdy zje z przyjemnością. W smaku delikatna, w dodatku treściwa i łatwa w przygotowaniu. Zupa z dodatkiem warzyw w roli głównej koper, króluje często w moim domu.

Zupa koperkowa z zacierkami

Składniki:

Zupa koperkowa z zacierkami

 

Sposób przygotowania:

Zupa koperkowa z zacierkami

I

1. Marchewkę, pietruszkę, selera, pora obieram, myję, osuszam i ścieram na tarce o małych oczkach. Na patelni rozpuszczam masło i przesmażam warzywa, przekładam do garnka.
2. Ziemniaki obieram, myję, drobno kroję w kostkę i łączę z warzywami. Zalewam wodą i gotuję około 20 minut.
3. Po tym czasie dodaję kostkę rosołową, ziele angielskie, listek laurowy, lubczyk, sól, pieprz oraz wsypuję zacierki. Gotuję 20 minut.4

4. Na koniec dodaję posiekany drobno koperek i wlewam śmietanę i jeszcze dwie minutki gotuję.
5. Gotowe.
6. Smacznego.