aurelito

aurelito

Kucharz
[Przepisów: 5]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Zupa krem brokułowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zielona zupa pełna witamin! Ciekawe połączenie warzyw i owoców na talerzu, skusi nawet zatwardziałego niejadka!

Zupa krem brokułowy

Składniki:

Zupa krem brokułowy

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem brokułowy
Kość wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą tak, by dokładnie ja przykryła. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i pół łyżeczki soli. Gotujemy ok 45 minut. Marchewkę i pietruszkę dokładnie obieramy i myjemy. Dorzucamy do wywaru. Gotujemy,aż warzywa zmiękną. Przecedzamy bulion. Do przecedzonego buliony dodajemy mrożone brokuły. Gotujemy, aż zmiękną. Miksujemy całość na krem. Doprawiamy sola i pieprzem. Gruszki myjemy i obieramy. Przekrawamy na 4 części i usuwamy gniazda nasienne. Na patelnię wlewamy miód i karmelizujemy w nim gruszki na ciemno-złoty kolor. Na sucha rozgrzaną patelnię wrzucamy płatki migdałowe i prażymy, aż się zarumienią. Śmietankę lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w niej ser gorgonzola. Zupę krem brokułowy przelewamy do miseczek. Do każdej miseczki dodajemy łyżkę sosu śmietanowo-serowego, 2 kawałki karmelizowanej gruszki i posypujemy prażonymi migdałami.

Tagi:

sery ser brokuły