kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Zupa krem pieczarkowo-orzechowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Będąc na zakupach usłyszałam jak pewna pani pytała męża czy ugotują dzisiaj zupę pieczarkową. Nigdy jej nie gotowałam ale rozmarzyłam się na myśl o jej smaku więc postanowiłam zrobić. Nie byłabym sobą gdybym nie dodała do niej czegoś od siebie.

Zupa krem pieczarkowo-orzechowa

Składniki:

Zupa krem pieczarkowo-orzechowa

podstawowe

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem pieczarkowo-orzechowa
Na patelnię rozgrzewamy po łyżce oliwy i masła i przesmażamy na niej posiekaną cebulkę i roztarty czosnek. Pieczarki kroimy w plasterki i przesmażamy z cebulką do miękkości. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Seler i pietruszkę kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w bulionie. Dodajemy pieczarki z cebulką (kilka zostawiamy do dekoracji). Miksujemy na gładko.

Dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku. Serwujemy udekorowane łyżką gęstej kwaśnej śmietany, plasterkami pieczarek oraz posiekanymi orzechami ziemnymi.