agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Zupa krem z cukinii z groszkiem ptysiowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zupka smakuje wybornie- idealna na letnie dni

Zupa krem z cukinii z groszkiem ptysiowy

Składniki:

Zupa krem z cukinii z groszkiem ptysiowy

 

  • 2 sztuk kiełbasa śląska,
  • 4 sztuk ziemniaki,
  • 1/4 szklanka oliwa extra vergin,
  • 1 sztuk cebula,
  • 2 ząbek czosnek,
  • 1 szczypta curry,
  • 1 łyżeczka Sól,
  • 1/2 łyżeczka pieprz,
  • 1/2 sztuk cukinia
  • zioła prowansalskie 1 łyżeczka
  • natka pietruszki posiekana 2 łyżki
  • groszek ptysiowy 1 opakowanie

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z cukinii z groszkiem ptysiowy
Należy przygotować niezbędne składniki na zupę krem. Ziemniaki wyszorować pod bieżąca wodą, osuszyć, obrać, pokroić w kostkę, kiełbaskę obrać, pokroić w kostkę podsmażyć na oliwie, dodać obraną cebulę i pokrojoną w kostkę i zeszklić cebulę dodać czosnek obrany i rozdrobniony w prasce do czosnku. Wodę wlać do garnka doprowadzić do wrzenia i dodać podsmażone składniki: cebulę, czosnek,kiełbasę, dodać ziemniaki, gotować, następnie dodać umytą, obraną obraną i pokrojoną w cząstki cukinię. Całość gotować do miękkości dodać curry, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Zupę przecedzić na sicie, wywar zostawić w garnku, wszystkie składniki zmiksować blenderem i razem połączyć, posypać zieleniną. Porcjować zupę do bulionówek, podawać z gotowym groszkiem ptysiowym.