Sposób przygotowania:
Zupa krem z selera naciowego
Szyjki lub porcję rosołową umyć, wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać listek, ziele i pieprz. Gotować 20 minut. Dodać obrane i umyte warzywa: marchew, seler bulwę i pietruszkę, dodać troszkę soli. Gotować 25 minut. Wywar przecedzić. Por umyć dokładnie, pokroić w paseczki. Seler naciowy również umyć i pokroić.Na patelnię wrzucić masło, dodać seler i por. smażyć na niezbyt dużym ogniu kilka minut. Ziemniaki obrać, pokroić, wrzucić do wywaru, dodać por z selerem. Gotować do miękkości warzyw. Zmiksować blenderem na gładki krem. Posolić do smaku jeśli trzeba, doprawić pieprzem białym. Zupę rozlać do talerzy, dodać kleks jogurtu i listek selera do dekoracji. Posypać natką pietruszki