Inżynier-Olenka

Inżynier-Olenka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 5]

Zupa meksykańska

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa śmieciucha do której można wrzucić wszystko co mamy akurat pod ręką.

Zupa meksykańska

Składniki:

Zupa meksykańska

 

  • kostka rosołowa
  • śmietana duża kwaśna 12%
  • 2 łyżki mąki
  • przecier pomidorowy
  • warzywa w puszkach lub słoikach (fasolka, groszek z marchewką, czerwona fasola)
  • ziemniaki
  • majeranek
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zupa meksykańska
Zagotować garnek wody. Dodać kostki rosołowe. Na taką bazę wrzucać warzywa - ziemniaki pokrojone w kostkę, fasolkę, groszek z marchewką, czerwoną fasolę i cokolwiek mamy jeszcze pod ręką. Gotować do momentu aż wszystkie warzywka będą miękkie. Na końcu dodać słoiczek przecieru pomidorowego. Wymięszać śmietanę z zimną wodą i z mąką tak aby nie było grudek, wlewać do zupy ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia. Na koniec sypnąć majeranek i pieprz. Można dodać sos tabasco lub inne aromatyczne przyprawy które lubimy. Smacznego!