Sposób przygotowania:
Zupa - mus buraczkowy z jabłkiem
Buraki i pozostałe warzywa obrać, umyć i drobno pokroić. Mięso umyć. Pokrojone buraki wrzucić do dużego garnka i zalać wrzącą wodą, tyle aby zakryć buraki, dodać sól, vegetę i łyżkę octu jabłkowego. Gotować przez 15 minut, dodać mięso. Gotować przez 20 minut, następnie dodać cebulę, marchewkę, selera, pietruszkę, chwilę gotować. Dodać ziemniaki, liście laurowe, sól i pieprz. Uzupełnić niewielką ilością wody, aby warzywa i mięso znajdowało się pod powierzchnią wody. Gotować przez 15 minut, po czym dodać pokrojone jabłka, czosnek i pora. Gotować przez 10 minut, dodać posiekany czosnek i ostatecznie przyprawić do smaku. Zmiksować przy użyciu blendera.
jaNina
To bardzo dobry pomysł!
Weronka
Sarenka
Zupkę tę mogą polubić dzieci. Tak było w przypadku mojej córki, która generalnie za zupami nie przepada. Powiedziała, że ta zupa była bardzo dobra i zjadła duże, jak na nią porcje. Myślę, że młodszym niejadkom można by dosłodzić nieco do smaku.
anemon