Sposób przygotowania:
Zupa myśliwska na dziku
Kości umyć, włożyć do garnka, zalać wodą. Dodać ziele, pieprz i liście laurowe. Gotować 2 godziny na małym ogniu. W tym czasie przygotować warzywa. Marchew, ziemniaki, pietruszkę obrać, umyć, pokroić w kostkę. Seler umyć i też pokroić. Wrzucić do wywaru i gotować do miękkości. Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na 2 łyżkach masła, wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki, smażyć aż odparują i lekko się zrumienią. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zdjąć z ognia. Całą zawartość rondla wrzucić do zupy, wtedy gdy warzywa będą miękkie. Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, poszatkować. Kiełbasę z dzika pokroić w kosteczkę. Oba składniki wrzucić do zupy, doprawić kminkiem i gotować jeszcze 10 minut.Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem oraz papryką i ziołami.