Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pulpety w sosie myśliwskim

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zupełnie nie mam pojęcia czemu taki sos nazywa się myśliwskim . Chyba , że chodzi o to , że jest w nim to co się upoluje . Jak go zwał tak zwał -ważne , że mięso ( różne) w nim uduszone jest smaczne i z reguły wszystkie składniki ( sosu ) mam w dom

Pulpety w sosie myśliwskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpety w sosie myśliwskim

 

  • Na pulpety:
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 jajko
  • 1 średnia bułka ( miąższ bez skórki - ja biorę kawałek długiej bułki)
  • 1/3 szklanki mleka
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • maggi w płynie do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 litr wywaru warzywnego ( może być z kostki)
  • mąka do oprószenia
  • Na sos:
  • 3 kapelusze suszonych grzybów
  • 1/2 małego kiszonego ogórka
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki pokrojonej w drobną kostkę kiełbasy lub boczku ( wędzonka)
  • 1 łyżka pokrojonej w paseczki marynowanej papryki)
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki wywaru z gotowania pulpetów
  • 1 szklanka wywaru z gotowania grzybów
  • maggi w płynie do smaku
  • 1 ziele angielskie
  • 1 liść laurowy
  • pieprz czarny mielony
  • 3 łyżki śmietanki 18%
  • 2 łyżeczki mąki do zagęszczenia

 

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie myśliwskim
Namoczone w szklance letniej wody grzyby ugotować w wodzie w której się moczyły. Wyjąć ( wywar zostawić) i pokroić drobno. Nastawić wywar warzywny na gotowanie pulpetów * ( resztę zostawić -przyda się na zupę - można zamrozić ). Miąższ bułki pokrojony w drobną kostkę i zalać mlekiem. Odstawić na kilka minut by wciągnęła cały płyn - odcisnąć. Do mielonego mięsa dodać jajko i bułkę. Wyrobić doprawiając solą, pieprzem mielonym, majerankiem i maggi w płynie. Podzielić na 12 części ( można zrobić większe) i oprószyć mąką. Gotować w wywarze 20 minut. Wyłowić łyżka cedzakową. W garnuszku rozgrzać olej. Wrzucić kiełbasę lub boczek i cebulę krojoną w piórka zrumienić. Dołożyć grzyby, pokrojonego w kostkę kiszonego ogórka, paprykę marynowaną , ziele angielskie, pieprz ziarnisty i liść laurowy. Zalać wywarem z gotowania grzybów i pół szklanki wywaru z gotowania pulpetów. Dusić na małym gazie pod przykryciem 10 minut. Mąkę rozrobić w małej ilości zimnej wody. Wlać do sosu. Wymieszać i zagotować. Włożyć pulpety do sosu i podgrzewać na bardzo małym gazie jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku maggi w płynie i pieprzem . Pulpety podawać z kaszą ( pęczak , wiejska lub gryczana) ugotowaną na sypko i surówką.
Pulpety w sosie myśliwskim
Wyrobić masę mięsną z jajkiem-bułką i przyprawami
Pulpety w sosie myśliwskim
Uformować pulpety i obtoczyć w niewielkiej ilości mąki
Pulpety w sosie myśliwskim
Gotować w wywarze warzywnym przez 20 minut
Pulpety w sosie myśliwskim
Ugotowane pulpety dusić w zrobionym sosie kilka minut