Sposób przygotowania:
Pulpety w sosie myśliwskim
Namoczone w szklance letniej wody grzyby ugotować w wodzie w której się moczyły. Wyjąć ( wywar zostawić) i pokroić drobno. Nastawić wywar warzywny na gotowanie pulpetów * ( resztę zostawić -przyda się na zupę - można zamrozić ). Miąższ bułki pokrojony w drobną kostkę i zalać mlekiem. Odstawić na kilka minut by wciągnęła cały płyn - odcisnąć. Do mielonego mięsa dodać jajko i bułkę. Wyrobić doprawiając solą, pieprzem mielonym, majerankiem i maggi w płynie. Podzielić na 12 części ( można zrobić większe) i oprószyć mąką. Gotować w wywarze 20 minut. Wyłowić łyżka cedzakową. W garnuszku rozgrzać olej. Wrzucić kiełbasę lub boczek i cebulę krojoną w piórka zrumienić. Dołożyć grzyby, pokrojonego w kostkę kiszonego ogórka, paprykę marynowaną , ziele angielskie, pieprz ziarnisty i liść laurowy. Zalać wywarem z gotowania grzybów i pół szklanki wywaru z gotowania pulpetów. Dusić na małym gazie pod przykryciem 10 minut. Mąkę rozrobić w małej ilości zimnej wody. Wlać do sosu. Wymieszać i zagotować. Włożyć pulpety do sosu i podgrzewać na bardzo małym gazie jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku maggi w płynie i pieprzem . Pulpety podawać z kaszą ( pęczak , wiejska lub gryczana) ugotowaną na sypko i surówką.
marietta