Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Zupa na głowach szczupaka z rybnymi kluseczkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Głów i kręgosłupów z ryb słodkowodnych nigdy w naszym domu się nie wyrzucało. Prababcia i Babcia gotowały z nich pyszne zupy rybne .

Zupa na głowach szczupaka z rybnymi kluseczkami

Składniki:

Zupa na głowach szczupaka z rybnymi kluseczkami

 

  • 2 głowy szczupaków
  • 2 kręgosłupy rybie ( mogą być ze szczupaka, leszcza, sandacza lub innej ryby słodkowodnej)
  • 2 ogony i boczne skrzela pozostałe z filetowania którejś z ryb słodkowodnych ( sandacz, szczupak, karp, leszcz itd. )
  • 2 duże cebule
  • 1 duża pietruszka
  • kawałek selera wielkości użytej pietruszki
  • biała część dużego pora
  • 2 duże marchewki
  • plasterek imbiru ( umyty bez obierania bo wyjaśniono mi , ze w skórce imbiru jest najwięcej aromatu )
  • kilka listków lubczyku
  • maggi w płynie do smaku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 6 ziaren pieprzu czarnego ziarnistego
  • 1 goździk
  • sól do smaku
  • pieprz biały mielony do smaku
  • utarta gałka muszkatołowa
  • 3 szklanki wody
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 jajko
  • mąka do klusek ( ok. 3 płaskich łyżek )
  • natka pietruszki do posypania
  • 2 plasterki cytryny

 

Sposób przygotowania:

Zupa na głowach szczupaka z rybnymi kluseczkami
Umyć łby, kręgosłupy i okrawki rybie ( kręgosłupy przekroić na pół ). Ułożyć w garnku. Warzywa umyć i jeśli trzeba obrać. Na cebuli zostawić brązową zewnętrzną łuskę. Pokroić na połówki lub ćwiartki. Opiec warzywa na suchej patelni na rumiano by w trakcie tego podpiekania uwolnił się naturalny karmel. Przełożyć do garnka z kawałkami ryb. Na patelnię po opiekaniu wlać pół szklanki wody i zagotować- przelać do garnka. Uzupełnić pozostałą wodą. Dodać łyżkę maggi, przyprawy ( listki laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, goździk, imbir, lubczyk ). Gotować 45 minut. Przecedzić przez gęste sito. Odłożyć warzywa i przyprawy. Obrać dokładnie białe mięso z głów , ogonów , kręgosłupów i okrawków ryb uważając by usunąć wszystkie ości ( powinno być ok. 3/4 szklanki drobnych kawałków rybiego mięsa ). Zmielić czyste mięso. Wymieszać z jajkiem. Dodać tyle mąki by ciasto było jak na gęste kluski kładzione. Doprawić ciasto szczyptą soli, mielonego białego pieprzu i tartej gałki muszkatołowej. W osobnym garnku zagotować osoloną wodę. Na wrzątek kłaść łyżeczką porcje ciasta rybnego. Gotować ok. 1,5 minuty od wypłynięcia. Wyłowić. Podawać gorąca zupę z kluseczkami, posypaną natka pietruszki z włożonymi do zupy plasterkami cytryny.