caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Zupa ogórkowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jedna z tradycyjnych polskich zup

Zupa ogórkowa

Składniki:

Zupa ogórkowa

 

  • 1 porcja rosołowa z kury
  • 1 porcja włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka, por)
  • 1 słoik przecieru ogórkowego lub 1 szklanka kiszonych ogórków startych na tarce z grubymi oczkami
  • 1 pęczek koperku
  • 3/4 szklanki słodkiej śmietany
  • 4-5 dużych ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • sól
  • pieprz
  • 2 kostki rosołowe

Sposób przygotowania:

Zupa ogórkowa
Mięso umyc włożyc do garnka. Warzywa oczyścić, umyć, pokroić i dodać do mięsa. Zalać 2 litrami wody. Zagotować, zebrać szumowiny, dodac kostki rosołowe i gotować na małym ogniu. Jak mięso będzie na pół miekkie dodać ziemniaki i gotowac wszystko do miekkości. Wyjąć mięso (zuzyc do innych celów lub obrac od kości i dodac do zupy), dodać przecier ogórkowy i gotować 10 minut. Dodać posiekany koperek oraz śmietanę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszac i podgrzac (nie gotować).

Tagi:

ogórki