Sposób przygotowania:
zupa ogórkowa
Do garnka władamy opłukane żeberka lub skrzydełka i gotujemy na małym ogniu. Gdy na powierzchni wody zbierze szum, zbieramy go łyżką i wylewamy do zlewu.
Następnie posolić wodę, zwiększyć ogień, wrzucić jeden listek laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego.
Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy obraną pietruszkę, seler, pokrojoną marchewkę i ziemniaki. Wrzucamy też kostkę rosołową.
Gdy ziemniaki trochę zmiękną wrzucamy do zupy starte na tarce ogórki kiszone.
Zupę gotujemy jeszcze przez 10 minut dosmaczając ją dowolnie.
Do osobnego kubeczka odlewamy dwie chochle zupy i rozrabiamy ją ze śmietaną, następnie wlewamy to do garnka mieszając. Jeśli śmietana nie jest zimna to zupa nie powinna się zważyć.
Następnie posolić wodę, zwiększyć ogień, wrzucić jeden listek laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego.
Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy obraną pietruszkę, seler, pokrojoną marchewkę i ziemniaki. Wrzucamy też kostkę rosołową.
Gdy ziemniaki trochę zmiękną wrzucamy do zupy starte na tarce ogórki kiszone.
Zupę gotujemy jeszcze przez 10 minut dosmaczając ją dowolnie.
Do osobnego kubeczka odlewamy dwie chochle zupy i rozrabiamy ją ze śmietaną, następnie wlewamy to do garnka mieszając. Jeśli śmietana nie jest zimna to zupa nie powinna się zważyć.