Sposób przygotowania:
Zupa ogórkowaETAP 1:
Marchew, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Pola i cebulę drobno pokroić. W garnku roztopić masło i podsmażyć na nim warzywa. Dodać pałki z kurczaka i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wlać 5 szklanek wody. Włożyć listki laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Zagotować.
Dodać kostkę rosołową, sól, pieprz mielony i ziołowy oraz roztarty majeranek i gotować ok. 30 minut. Dodać starte ogórki i gotować kolejne 30-40 minut. Dodać śmietanę, wsypać kaszę manną i gotować jeszcze ok. 15-20 minut.
Na koniec można jeszcze doprawić solą, pieprzem i natką pietruszki/koperku. Podać z bagietką czosnkową lub innym pieczywem.