WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 831]

Zupa ogórkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjna zupa ogórkowa zabielana śmietaną. Ma fajny kwaskowy smak i jest przyjemnie śmietankowa. To mój smak z dzieciństwa.

Zupa ogórkowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa ogórkowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa ogórkowa

ETAP 1:

Marchew, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Pola i cebulę drobno pokroić. W garnku roztopić masło i podsmażyć na nim warzywa. Dodać pałki z kurczaka i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wlać 5 szklanek wody. Włożyć listki laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Zagotować.

Dodać kostkę rosołową, sól, pieprz mielony i ziołowy oraz roztarty majeranek i gotować ok. 30 minut. Dodać starte ogórki i gotować kolejne 30-40 minut. Dodać śmietanę, wsypać kaszę manną i gotować jeszcze ok. 15-20 minut.

Na koniec można jeszcze doprawić solą, pieprzem i natką pietruszki/koperku. Podać z bagietką czosnkową lub innym pieczywem.

Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa domowa zabielana słodką śmietaną
Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa domowa zabielana słodką śmietaną