Sposób przygotowania:
Zupa ogórkowa (jarska)
Do gotującej się wody wrzucamy cebulę, seler, marchew, pietruszkę, czosnek oraz 5 nasion ziela angielskiego. Gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut. Po upływie tego czasu wyciągamy cebulę, seler, pietruszkę i marchew. Jedną marchew kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem. Dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki.* Na tarce o małych oczkach ścieramy ogórki i dodajemy do zupy. Zostawiamy na kilka minut, a następnie dolewamy 1/3 szklanki śmietany rozrobionej z dwoma chochlami zupy. Gotujemy jeszcze przez kilka minut mieszając. Na koniec przyprawiamy zupę solą, pieprzem i koperkiem. *ziemniaki powinny gotować się w zupie minimum 20 minut
sawka
ethyl-tom
sawka napisał(a): Ale z tym się nie zgodzę, śmietana jak najbardziej tutaj jest.