malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Zupa pieczarkowa w chlebku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ta zupa należy do mich ulubionych, ponieważ dzięki zblendowaniu warzyw jest bardzo gęsta, posypana groszkiem ptysiowym lub grzankami jest wyśmienita

Zupa pieczarkowa w chlebku

Składniki:

Zupa pieczarkowa w chlebku

 

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa w chlebku
W 1 litrze osolonej wody gotujemy włoszczyznę, cebulę, listki, czosnek. Gdy warzywa będą miękkie, przecedzamy wywar. Ziemniaki, marchewkę kroimy w kostkę, pieczarki na małe części. Doprowadzamy wywar do wrzenia, wrzucamy marchewkę, ziemniaki i gotujemy do miękkości, następnie blendujemy. Pieczarki smażymy 10 min. na łyżce masła dodajemy do kremu i gotujemy 10 min. zaprawiamy śmietaną. Zupę podajemy w najlepiej chlebku, ale można też na talerzu.