hankafx

hankafx

Kucharz
[Przepisów: 2]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Zupa po meksykańsku z pulpecikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Szybka, pożywna zupa w stylu meksykańskim. Idealna zarówno na obiad, jak i na kolację. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Idealne połączenie składników na rozgrzanie w zimowe dni.

Zupa po meksykańsku z pulpecikami

Składniki:

Zupa po meksykańsku z pulpecikami

 

  • mieszanka meksykańska Hortex
  • 300g mięsa mielonego
  • cebula
  • bulion warzywny- ok. 600ml
  • pomidory w puszce lub passata pomidorowa - ok.250ml
  • przyprawa do potraw meksykańskich
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa po meksykańsku z pulpecikami
Mięso mielone mieszamy z jajkiem i dodajemy 1-2 łyżki bułki tartej, doprawiamy do smaku. Wstawiamy do lodówki na ok. 1h. Bulion gotujemy z pomidorami. Na patelni podsmażamy cebulę, wsypujemy mieszankę meksykańską Hortex. Podsmażamy do miękkości. Z mięsa mielonego formujemy małe pulpeciki i gotujemy je w bulionie z pomidorami. Po chwili dodajemy mieszankę meksykańską z cebulką, przyprawę meksykańską do smaku i gotujemy wszystko na małym ogniu ok. 20min. Smacznego.