eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Zupa pomidorowa z lanym ciastem Eli

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Tym razem zupa pomidorowa nie z ryżem, nie z makaronem, ale z lanym ciastem.

Zupa pomidorowa z lanym ciastem Eli

Składniki:

Zupa pomidorowa z lanym ciastem Eli

 

 

  • 3 jajka
  • mąka pszenna-tyle żeby ciasto było dość gęste,ale lejące
  • 1 słoik koncentratu pomidorowego(ja daję z Pudliszek)
  • 250 ml śmietany 30%
  • maggi
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z lanym ciastem Eli
Z podanych składników ugotować rosół (około 4 litry)i przecedzić.Jarzyny wykorzystać do sałatki.Do gotującego rosołu dodać koncentrat pomidorowy i przegotować.Jajka dokładnie roztrzepać,dolać odrobinę wody ,wsypywać stopniowo mąkę,cały czas mieszając (najlepiej mikserem),aż masa będzie gęsta,ale jeszcze lekko lejąca.Ciasto wlewać wąskim strumieniem do zupy,cały czas mieszając i chwilę pogotować.Śmietanę wlać do osobnego garnka i powoli dolewać 1/2 litra zupy,żeby śmietanę zahartować i całość wlać do zupy.Doprawić do smaku maggi i posypać posiekaną natką pietruszki.Smacznego!