Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Zupa pomidorowa z mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Moja pomidorowa jest gęsta, z dużą ilością mięsa, prawdziwie "męska". Smakuje wszystkim bez wyjątku, nawet tym, którzy zup nie lubią.

Zupa pomidorowa z mięsem mielonym

Składniki:

Zupa pomidorowa z mięsem mielonym

 

  • 2 litry soku pomidorowego
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki ryżu
  • ser tarty (najlepiej parmezan lub inny o intensywnym smaku)
  • pieprz, chilli, czosnek granulowany lub w proszku
  • sól, pół łyżeczki cukru, maggi, 1-2 łyżki suszonych ziół prowansalskich
  • świeża bazylia do przybrania
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z mięsem mielonym
W dużym garnku zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać posiekany czosnek i mięso mielone, doprawić pieprzem i chilli, chwilę podsmażyć. Wsypać ryż i smażyć przez 2-3 minuty razem z mięsem. Po tym czasie wlać sok pomidorowy i gotować, dopóki ryż nie zmięknie. Pod koniec gotowania doprawić do smaku i wsypać sporo ziół prowansalskich. Podawać bardzo gorącą, posypaną tartym serem i przybraną bazylią.