mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Zupa pomidorowa z pianką bazyliową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo smaczna zupa pomidorowa z pianką bazyliową

Zupa pomidorowa z pianką bazyliową

Składniki:

Zupa pomidorowa z pianką bazyliową

 

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z pianką bazyliową
Cebulę i czosnek obrać, opłukać i drobno posiekać. Włoszczyznę umyć, obrać i drobno posiekać. Pomidory naciąć krzyżykiem na podstawie, sparzyć gorącą wodą. Obrać ze skórki i drobno pokroić. W garnku rozgrzać olej, wrzucić włoszczyznę, zasmażyć, zaciągnąć mąką, jeszcze chwilę smażyć. Dodać pomidory, zalać bulionem. Doprawić czosnkiem, cukrem, pieprzem i solą. Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu przez 10minut. Bazylię umyć, osuszyć, oderwać liście, grubo pokroić, pokropić sokiem z cytryny, posolić. Śmietanę ubić na sztywną pianę, połączyć z bazylią. Po ugotowaniu zmiksować zupę. Wlać do talerzy a na wierzchu ułożyć kilka pianek śmietany z bazylią za pomocą łyżki maczanej w zimnej wodzie.

Tagi:

pomidory