Sposób przygotowania:
Zupa pomidorowa z pianką bazyliową
Cebulę i czosnek obrać, opłukać i drobno posiekać. Włoszczyznę umyć, obrać i drobno posiekać. Pomidory naciąć krzyżykiem na podstawie, sparzyć gorącą wodą. Obrać ze skórki i drobno pokroić. W garnku rozgrzać olej, wrzucić włoszczyznę, zasmażyć, zaciągnąć mąką, jeszcze chwilę smażyć. Dodać pomidory, zalać bulionem. Doprawić czosnkiem, cukrem, pieprzem i solą. Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu przez 10minut. Bazylię umyć, osuszyć, oderwać liście, grubo pokroić, pokropić sokiem z cytryny, posolić. Śmietanę ubić na sztywną pianę, połączyć z bazylią. Po ugotowaniu zmiksować zupę. Wlać do talerzy a na wierzchu ułożyć kilka pianek śmietany z bazylią za pomocą łyżki maczanej w zimnej wodzie.