eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Zupa szpinakowa Eli z naleśnikami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszna zupka szpinakowa ze specjalnym makaronem.

Zupa szpinakowa Eli z naleśnikami

Składniki:

Zupa szpinakowa Eli z naleśnikami

 

 

  • Ciasto naleśnikowe:
  • 1 szklanka piwa jasnego
  • 2 jajka
  • sól do smaku
  • 1/4 kg mąki(około-ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany)

Sposób przygotowania:

Zupa szpinakowa Eli z naleśnikami
Wszystkie składniki ciasta zmiksować i usmażyć cienkie naleśniki.Naleśniki przykryć folią,żeby zmiękły.Miękkie naleśniki zwinąć(każdy osobno) w rulon i pokroić jak makaron.
Do garnka włożyć umytą porcję rosołową,obrane i umyte jarzyny,dodać kucharka,wlać 4 litry wody i ugotować.Wyjąć z zupy porcję rosołową (mięso z porcji rosołowej zostawić do farszu,np do pierogów) i jarzyny (pokroić na mniejsze kawałki).Do wywaru włożyć szpinak,dodać do smaku czosnek,gałkę muszkatołową i pogotować 10 minut.Na patelni roztopić margarynę,dodać mąkę,przesmażyć,dodać do zupy i zagotować.Jajka dokładnie roztrzepać i wlać do zupy mieszając.Do zupy wrzucić jarzyny i zmiksować.Zupę doprawić maggi do smaku.Na talerze wlać zupę i na środek dodać makaron naleśnikowy.Smacznego!