anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Zupa ukraińska

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Polecam zupę wg przepisu mojej babci,na jesienne i zimowe obiady, jest bardzo smaczna i sycąca.

Zupa ukraińska

Składniki:

Zupa ukraińska

 

  • 50 dkg chudych żeberek wieprzowych
  • 25 dkg fasoli Jaś lub innej wg uznania
  • 5 średnich buraków czerwonych
  • 2 duże pomidory(sparzone bez skórki)
  • 10 średnich ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • ¼ małej główki kapusty(może być włoska)
  • kawałek pora
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu winnego lub wg uznania
  • 1 śmietana 200g do zup 18%
  • ulubiona przyprawa warzywna
  • majeranek
  • listek laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz ziołowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 litry wody

 

Sposób przygotowania:

Zupa ukraińska
Fasolę wcześniej namoczyć, na 2 godziny(można na noc) Żeberka namoczyć ,umyć,zalać 3 litrami wody,zagotować,zszumować dodać przyprawę lub sól,listek, czosnek,ziele,startą marchewkę na dużych oczkach,pietruszkę, selera,pokrojonego pora,cebulę w talarki,namoczoną fasolę,oraz pokrojoną kapustę,sparzone ,pokrojone pomidory bez skórki. Wszystko gotować na małym ogniu około 20 min,po tym czasie dodać,obrane i starte buraki,pogotować jeszcze wszystko około 10 min,po tym czasie dodać cukier i ocet winny ,lub wg uznania. Gdy wszystko się znów zagotuje, dodać obrane,i pokrojone w kostkę ziemniaczki, roztarty majeranek,gotować wszystko do miękkości ziemniaków. Żeberka obrać,pokroić ,wrzucić do zupy. Śmietanę wlać do kubeczka,wlać gorącej zupy i dobrze wymieszać ,następnie wlać do garnka i wszystko wymieszać(nie gotować) Smacznego