mysza13k

mysza13k

Starszy Kucharz
[Przepisów: 48]

Zupa wigilijna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

To zupa ktora znam od dziecinstwa a w rodzinie pojawila sie bardzo dawno,moja prababcia przywiozla ten przepis z Wiednia z poczatku 20 wieku

Zupa wigilijna

Składniki:

Zupa wigilijna

 

  • lby karpia
  • watroba z karpia
  • wloszczyzna procz wloskiej kapusty
  • suszone grzyby
  • drobna kaszka/krakowska/
  • sol
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa wigilijna
Namoczyc suszone grzyby najlepiej na noc i zagotowac.Glowy karpia bez skrzeli wstawic do gaenka dodac warzywa zalac woda i gotowac okolo 1/2 godziny.Wyjas lby i obrac miesko i drobno posiekac.Odcedzic jarzyny i do pozostalego wywary wlozyc posiekane miesko z glow .Z wywaru wyjac zagotowane grzyby i drobno posiekac ,wrzucic do smaku z ryb i wlac wywar spod grzybow.Watrobki z karpia zagotowac osobno przez 10 minut odcedzic posiekac i dodac do wywaru rybno-grzybowego.Doprawic pieprzem i sola i zagotowac ,na gotujaca zupe wsypac kaszke i zagotowac do miekkosci i zeby puscila klej.Podawac posypana zielona pietruszka.