zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Zupa wiosenna z klopsikami i kurkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Zupa jest syta, smaczna i wbrew pozorom mało przy niej pracy. Moi panowie nie mogli się najeść tak im smakowała.

Zupa wiosenna z klopsikami i kurkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa wiosenna z klopsikami i kurkami

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa wiosenna z klopsikami i kurkami
Mięso należy zmielić razem z cebulą w maszynce do mięsa najlepiej na drobnym sitku. Dodać pozostałe składniki i wymieszać masę, a w razie potrzeby jeszcze doprawić. Do garnka wlać zimną wodę, dodać liść i ziele oraz trochę soli i pieprzu i zagotować ją. Masę mięsną uformować w małe kuleczki a potem wrzucać je na wrzątek. Gotować klopsiki kilka minut a potem łyżką cedzakową wyjąć na przygotowany talerz. Obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew wrzucić do powstałego wywaru i gotować prawie do miękkości, potem dodać kurki, odsączoną z zalewy kukurydzę i bukiet jarzyn. Gotować przez kilka minut aż warzywa będą miękkie. Na koniec mleko wymieszać z mąką aby nie było grudek i zagęścić lekko zupę, zagotować i w razie potrzeby jeszcze doprawić. Podawać po kilku minutach gdy wszystkie smaki się przegryzą.
Zupa wiosenna z klopsikami i kurkami
Etap 1najperw ugortać klosiki i wyjąć z wywaru
Zupa wiosenna z klopsikami i kurkami
Etap 2potem dodać warzywa i gotwać do miękkości.
Zupa wiosenna z klopsikami i kurkami
Etap 3na koniec dodac klopsiki i zagęścić zupę