Sposób przygotowania:
Zupa wiosenna z klopsikami i kurkami
Mięso należy zmielić razem z cebulą w maszynce do mięsa najlepiej na drobnym sitku. Dodać pozostałe składniki i wymieszać masę, a w razie potrzeby jeszcze doprawić. Do garnka wlać zimną wodę, dodać liść i ziele oraz trochę soli i pieprzu i zagotować ją. Masę mięsną uformować w małe kuleczki a potem wrzucać je na wrzątek. Gotować klopsiki kilka minut a potem łyżką cedzakową wyjąć na przygotowany talerz. Obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew wrzucić do powstałego wywaru i gotować prawie do miękkości, potem dodać kurki, odsączoną z zalewy kukurydzę i bukiet jarzyn. Gotować przez kilka minut aż warzywa będą miękkie. Na koniec mleko wymieszać z mąką aby nie było grudek i zagęścić lekko zupę, zagotować i w razie potrzeby jeszcze doprawić. Podawać po kilku minutach gdy wszystkie smaki się przegryzą.