Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Zupa z kurek (kurkowa)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 240
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W sezonie kurkowym - zupa ta to częsty gość na moim stole! Jak tu się oprzeć temu smakowi, aromatowi...?

Zupa z kurek (kurkowa)

Składniki:

Zupa z kurek (kurkowa)

 

  • mięso/koście na wywar
  • 300g świeżych kurek
  • 4-5 ziemniaków (niewielkich)
  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 3 listki laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • majeranek
  • przyprawa rosołowa
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Zupa z kurek (kurkowa)

Wywar:

Zupa z kurek (kurkowa)
Do wywaru można użyć także kurczaka lub samych warzyw.

Najpierw należy gotować wywar mięsny - z listkami laurowymi, zielem angielskim oraz przyprawą rosołową.

Następnie do garnka dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę i selera, a po około 10 minutach dorzucić ziemniaki.

Cebula i kurki:

Zupa z kurek (kurkowa)
Większe kurki należy pokroić, mniejszych nie trzeba.

Posiekaną cebulę zeszklić na maśle i przesmażyć z czosnkiem.

Całość wymieszać z kurkami, posolić, posypać pieprzem i smażyć do momentu - aż powstały z kurek płyn w całości odparuje.

Zupa:

Zupa z kurek (kurkowa)
Do zupy można jeszcze dodać natkę pietruszki.

Cebulę z kurkami połączyć z zupą - pod koniec jej gotowania się.

Całość gotować do miękkości grzybów.
Na końcu dodać majeranek, śmietanę oraz koperek.
Zupę doprawić do smaku.