ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Zupa z pomidorów z parmezanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczna i pozywna zupa z pomidorów idealna na początek wiosny

Zupa z pomidorów z parmezanem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z pomidorów z parmezanem

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 6 pomidorów
  • 3 łyżki parmezanu
  • marchewka
  • pietruszka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 100 g makaronu drobnego
  • pół łyżki wegety
  • pieprz
  • bazylia świeża lub suszona

 

Sposób przygotowania:

Zupa z pomidorów z parmezanem
Piersi z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i oczyszczamy z błonek. Gotujemy w 1,5 litra wody z dodatkiem wegety przez 40 minut, po czym wyjmujemy i można dodać kawałki do zupy. Marchewkę i pietruszkę obieramy ze skórki i scieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Makaron gotujemy w osolonej wodzie w czasie podanym na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Warzywa z czosnkiem dodajemy do zupy i gotujemy przez około 15 minut. Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki, po czym przecieramy przez sitko do zupy. Całość zaprawiamy śmietaną i łyżką parmezanu rozmieszanymi w chochelce zupy. Doprawiamy do smaku, sola, pieprzem, bazylią ale ostrożnie z solą bo ser jest słony. Podajemy na talerzu z 2 łyżkami makaronu, dekorujemy pesto, śmietaną, bazylią i posypujemy parmezanem.
Zupa z pomidorów z parmezanem
Gotuje kurczaka z dodatkiem wegety przez około 40 minut
Zupa z pomidorów z parmezanem
Marchewkę i pietruszke scieram na tarce a czosnek przeciskam przez praskę
Zupa z pomidorów z parmezanem
Drobny makaron np kółeczka gotuję i odcedzam
Zupa z pomidorów z parmezanem
Pomidory parzę, obieram i przeciskam przez sitko