Sposób przygotowania:
Zupa z suszonych grzybów.
Grzyby namoczyc w goracej wodzie najlepiej na noc.Udko i skrzydelka umyc ,marchewke,pietruszke,seler,por oczyscic i umyc .Warzywa pokroic w kostke, krazki lub poprostu zetrzec oprocz pora na tarce o grubych oczkach.Z udek , skrzydelek,grzybow pokrojonych w paseczki i wody w ktorej sie moczyly ,ziela angielskiego,listka laurowego i warzyw ugotowac wywar,doprawic do smaku pieprzem,sola ,i/lub vegeta.Kiedy warzywa i grzyby sa juz prawie miekkie dodac oczyszczone ,umyte i pokrojone w drobna kostke ziemniaki.Gotowac do miekkosci ziemniakow.Do smietany dodawac stopniowo lyzka goraca zupe i dokladnie wymieszac , kiedy smietana jest juz ciepla dodac ja do zupy nie gotowac juz .Mozna zaprawic rowniez zupe smietana bezposrednio na talerzu .Czesto do takiej zupki dodaje na koncu, zesmazona na zloty kolor drobno pokrojona cebulke.Smacznego.
Sarenka
msewka
Pyza
mania
No to smak musial byc przewspanialy takiej zupki .Szkoda tylko ze nie mieszkam w Polsce i nie mam mozliwosci zbierania grzybkow w lesie,bo uwielbiam chodzic po lesie i zbierac grzyby.Jak tylko jestem w domu w sezonie grzybowym korzystam z tego na maxa:D
Sarenka
Ach, ja tez uwielbiam spacerowac po lesie w poszukiwanu grzybkow! Moj tato widzial je tam, gdzie ludzkie oko nie siega ;) Ja nie jestem tak genialna, ale grzybow nie depcze ;) Grzybobranie to wspanialy relaks, jaka szkoda, ze niepredko sie na nie wybiore.
Pyza