Sposób przygotowania:
Zupa ze świeżych grzybów
Umytą, obraną i opłukaną włoszczyznę zalać w całości wrzącą osoloną wodą i ugotować z niej wywar. Odcedzić warzywa i zużyć je np. do sałatki na kolację. Grzyby przebrać, odrzucając nadpsute i robaczywe, oczyścić, umyć starannie, odsączyć i drobno poszatkować. Obraną cebulę opłukać, posiekać, wymieszać z grzybami, dodać masło, posolić i udusić pod przykryciem na niewielkim ogniu, mieszając od czasu do czasu, żeby się nie przypaliły. Połączyć je z wywarem, do którego można również przetrzeć ugotowane warzywa. Do wrzącej zupy wlać przesianą mąkę rozprowadzoną kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagotować zupę, odstawić z ognia, dodać śmietanę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z dodatkiem makaronu lub z łazankami, posypaną dużą ilością posiekanej naci pietruszki.
Gość
darek112