Sposób przygotowania:
Zupa ze świeżych grzybów wg Buni
Suszone grzyby namoczyć w kilku łyżkach ciepłej wody , a potem pokroić w paseczki. Grzyby dobrze oczyścić i pokroić . Cebulę usiekać w drobną kostkę. W rondlu o grubym dnie rozgrzać masło i olej i wrzucić cebulę. Smażyć mieszając aż cebula zrobi się złota. Dołożyć pokrojone grzyby i dalej smażyć przez 15 minut. Grzyby zmiękną , a płyn częściowo odparuje. Zalać rosołem ( wywarem )- wrzucić pokrojone w kostkę obrane i umyte ziemniaki , marchewkę ( wycinam w ozdobne krążki), suszone grzyby.Gotować 40 minut pilnując by płyn nie odparował za mocno ( w razie czego uzupełnić wrzątkiem). Wsypać 3/4 pokrojonego koperku. Wymieszać. Mąkę rozrobić z zimna wodą , a potem odrobiną gorącej zupy i wlać do garnka. Zagotować. Dolać śmietankę . Doprawić do smaku pieprzem , solą i maggi. * Pamiętajcie by zawsze tam gdzie smażycie cebulkę czy coś innego i na brzegach patelni czy garnka karmelizują się cukry , lub osadza zbrązowiały sos to po usmażeniu wlać tam odrobinę wody i zagotować pocierając w tych miejscach drewnianą łyżką - a wywar dodać do potrawy bo to sama kwintesencja smaku .Tu nie musiałam tego robić bo karmel z cebulki który osadził sie na garnku jak wrzuciłam grzyby rozpuścił się - a potem po dolaniu wody dokładnie spłukał i został w zupie . Gdybym smażyła na patelni dodała bym go do zupy.