edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Zupa ze świeżych pomidorów Edyty

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Aromatyczna, pyszna pomidorowa z „własnych” polnych pomidorów

Zupa ze świeżych pomidorów Edyty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa ze świeżych pomidorów Edyty

 

Sposób przygotowania:

Zupa ze świeżych pomidorów Edyty
Mięso opłukałam, przekroiłam w stawie na dwie części, zalałam w rondlu zimną wodą i doprowadziłam do wrzenia. Zdjęłam pianę, dodałam ziele angielskie, liść laurowy, posoliłam do smaku i gotowałam na wolnym ogniu. Włoszczyznę obrałam, opłukałam, dołożyłam do mięsa. Gotowałam na wolnym ogniu do miękkości. Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Pomidory pokroiłam w kostkę, cebulę obrałam, pokroiłam w plastry. Pomidory i cebulę podlałam w rondlu odrobiną wody, gotowałam razem kilka minut, gorące przetarłam przez gęste sito. Wywar mięsny przecedziłam, połączyłam z przetartymi pomidorami. Mąkę dokładnie rozprowadziłam w połowie szklanki zimnej wody, wlałam do zupy, doprowadziłam do wrzenia. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, cukrem i sproszkowaną papryką. Podałam bez zabielania z makaronem, posypaną natką pietruszki. *** Po zdjęciu z palnika zupę można zabielić śmietaną.
Zupa ze świeżych pomidorów Edyty
Z ćwiartki kurczaka i warzyw ugotowałam wywar.
Zupa ze świeżych pomidorów Edyty
Pokrojone pomidory i cebulę podlałam odrobiną wody.
Zupa ze świeżych pomidorów Edyty
Rozgotowane pomidory przetarłam przez gęste sito.
Zupa ze świeżych pomidorów Edyty
Zupę zagęściłam mąką i doprawiłam do smaku.