monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1369]

Zupa ze szparagów z drobiowymi klopsikam

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Do zupki pyszne razowe bułeczki i mamy treściwy i smaczny obiad w środku tygodnia:)

Zupa ze szparagów z drobiowymi klopsikam Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa ze szparagów z drobiowymi klopsikam

 

  • Klopsiki:
  • 450 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka różowej soli
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • Zupa:
  • 1 duża pietruszka
  • 2 marchewki
  • 8 cm pora
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 3/4 pęczka białych szparagów
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • 7 łyżek śmietany 30%
  • 1,5 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Zupa ze szparagów z drobiowymi klopsikam
Klopsiki: Mięso umyć,osuszyć i przepuścić razem z obraną cebulę przez maszynkę do mięsa lub blender. Zmielić. Przełożyć do miski. dodać jajko, przyprawy oraz mąkę i bułkę i wyrobić masę na klopsiki. W garnku zagotować wodę i wrzucać klopsiki wielkości piłeczki ping-pongowej. Gotować do miękkości. Odcedzić. Zupa: Do garnka wlać 2 litry wody i zagotować z 1 kostkę rosołową. W między czasie marchewkę i pietruszkę obrać,umyć i pokroić w kostkę. Seler i por pokroić w cienkie plasterki. Warzywa wrzucić do wrzącej wody. Doprawić do ponownego zawrzenia wody. W między czasie szparagi obrać i pokroić na kawałki o grubości 1,5 cm. Gdy zupa ponownie zawrze wrzucić szparagi i ugotować do miękkości. W miseczce wymieszać śmietanę z mąką. Dodać wywar z zupy i dobrze rozprowadzić aby nie było grudek. Wlać do zupy,dodać odcedzone klopsiki i ponownie zagotować zupę. Smacznego!
Zupa ze szparagów z drobiowymi klopsikam
mięso zmielić dodać cebulę oraz przyprawy i wymieszać
Zupa ze szparagów z drobiowymi klopsikam
klopsiki wrzucić do wrzącej wody i ugotować do miękkości
Zupa ze szparagów z drobiowymi klopsikam
warzywa pokroić w kostkę i wrzucić do garnka
Zupa ze szparagów z drobiowymi klopsikam
dodać szparagi i gotować do miękkości składników