Sposób przygotowania:
Zupa ziemniaczana po Słowacku
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać częścią wywaru, ugotować. Fasolę opłukać, zalać pozostałym zimnym wywarem, zagotować, odstawić na 2 godziny; potem ugotować.
Słoninę pokrajać w kostkę, częściowo stopić, dodać drobno pokrajaną cebulę, usmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z ziemniakami, fasolą, zmieloną papryką, koncentratem pomidorowym i śmietaną.
Chwile pogotować, doprawić do smaku.
Słoninę pokrajać w kostkę, częściowo stopić, dodać drobno pokrajaną cebulę, usmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z ziemniakami, fasolą, zmieloną papryką, koncentratem pomidorowym i śmietaną.
Chwile pogotować, doprawić do smaku.