Sposób przygotowania:
Żur Eli z bratkartoflami
Boczek i żeberka zalać 4 litrami wody,dodać kostki grzybowe,cebulkę prażoną i gotować do miękkości żeberek.Boczek i żeberka wyjąć z wywaru,ostudzić i pokroić w kostkę.Do wywaru wlać zakwas,doprawić do smaku solą,pieprzem,maggi i pogotować 5 minut,co jakiś czas mieszając,żeby żur się nie przypalił.Cebulę posiekać,ziemniaki pokroić w plastry.Na dużej patelni razgrzać smalec,wrzucić cebulę,ziemniaki i smażyć,aż ziemniaki się przyrumienią.Jajka obrać ze skorupek.Na 5 talerzy rozłożyć pokrojony boczek i żeberka.Zalać żurem,ozdobić jajkiem pokrojonym na ćwiartki.Na osobnych talerzach podawać bratkartofle.Smacznego!
luna
misia53