eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Żur Eli z bratkartoflami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszny żur w nieco innym wydaniu.

Żur Eli z bratkartoflami

Składniki:

Żur Eli z bratkartoflami

 

  • 1/2 kg boczku wedzonego
  • 1/2 kg żeberek wieprzowych
  • 3 kostki bulionu grzybowego
  • 2 łyżki prażonej cebulki
  • 1/2 litra zakwasu na żur
  • sól
  • pieprz
  • maggi
  • 2 kg ziemniaków(ugotowane poprzedniego dnia)
  • 2 cebule
  • 3 łyżki smalcu
  • 5 jajek ugotowanych na twardo

Sposób przygotowania:

Żur Eli z bratkartoflami
Boczek i żeberka zalać 4 litrami wody,dodać kostki grzybowe,cebulkę prażoną i gotować do miękkości żeberek.Boczek i żeberka wyjąć z wywaru,ostudzić i pokroić w kostkę.Do wywaru wlać zakwas,doprawić do smaku solą,pieprzem,maggi i pogotować 5 minut,co jakiś czas mieszając,żeby żur się nie przypalił.Cebulę posiekać,ziemniaki pokroić w plastry.Na dużej patelni razgrzać smalec,wrzucić cebulę,ziemniaki i smażyć,aż ziemniaki się przyrumienią.Jajka obrać ze skorupek.Na 5 talerzy rozłożyć pokrojony boczek i żeberka.Zalać żurem,ozdobić jajkiem pokrojonym na ćwiartki.Na osobnych talerzach podawać bratkartofle.Smacznego!

Tagi:

jajko jajka