Sposób przygotowania:
Żurek
Kiełbasę włożyć do garnka, zalać zimną wodą tylko tyle żeby była przykryta, zagotować. Zebrać szumowiny i dodać obrane, umyte warzywa. Dodać także 1-2 liście laurowe, kilka kulek pieprzu i 2-3 ziela angielskie. Cebulę przekroić na pół, przypiec na żeliwnej płytce i dodać do wywaru. Gotować na małym ogniu ok. 30-40 min..Następnie przecedzić. Do wywaru dodać zakwas, zagotować. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, roztartym majerankiem, solą i mielonym pieprzem. Ugotowaną kiełbasę pokroić w plastry, gotowane warzywa (oprócz cebuli - tę wyrzucić) w kostkę - wszystko wrzucić z powrotem do zupy. Podawać z dodatkiem jaj na twardo i ew. osobno ugotowanych, okraszonych ziemniaków.
elzbieta8960
msewka
mela25
zewa
O tak, Pyza cuda czyni :)
Pyza
Jak będziesz miała tyle lat co ja i tyle lat doświadczenia to będziesz jeszcze lepiej i ładniej robić - zobaczysz! a moich rad nie przyjmuj jako złośliwości tylko czasami przemyśl
mela25
darmiona