Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Nie ma to jak wielkanocny żur

Żurek

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

zakwas można przygotować samemu albo kupić gotowy

Żurek

Składniki:

Żurek

 

  • 4 kawałki surowej białej kiełbasy,
  • 2 duże marchewki,
  • 1 nieduży korzeń pietruszki,
  • 1 kawałek selera korzeniowego (wielkości jajka),
  • 2 szkl. zakwasu na żur,
  • do smaku: sól, pieprz ziarnisty i mielony, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy,
  • 1 cebula,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • dodatkowo: kilka jajek na twardo

 

Sposób przygotowania:

Żurek
Kiełbasę włożyć do garnka, zalać zimną wodą tylko tyle żeby była przykryta, zagotować. Zebrać szumowiny i dodać obrane, umyte warzywa. Dodać także 1-2 liście laurowe, kilka kulek pieprzu i 2-3 ziela angielskie. Cebulę przekroić na pół, przypiec na żeliwnej płytce i dodać do wywaru. Gotować na małym ogniu ok. 30-40 min..Następnie przecedzić. Do wywaru dodać zakwas, zagotować. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, roztartym majerankiem, solą i mielonym pieprzem. Ugotowaną kiełbasę pokroić w plastry, gotowane warzywa (oprócz cebuli - tę wyrzucić) w kostkę - wszystko wrzucić z powrotem do zupy. Podawać z dodatkiem jaj na twardo i ew. osobno ugotowanych, okraszonych ziemniaków.