Michal Zacharzewski

Michal Zacharzewski

Starszy Kucharz
[Przepisów: 46]

Żurek cebularz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny żurek z dużą ilością cebuli

Żurek cebularz

Składniki:

Żurek cebularz

 

Sposób przygotowania:

Żurek cebularz
Do garnka wlać półtora litra wody i wstawić na gaz. Dorzucić pocięty na małe kawałki boczek (lub 2 kostki rosołowe o smaku boczku), trzy białe kiełbaski, dwa liście laurowe oraz pociętą na drobnicę cebulę, a także ziemniaki pocięte "w kostkę". Można też dorzucić ząbek czosnku, warto natomiast dosypać majeranku, dodać odrobinę soli i pieprzu Całość doprowadzić do wrzenia.

Potem do wywaru wlać żur z butelki i poczekać, aż całość się zagotuje. Serwować cieplusie.