ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Żurek czosnkowy - szybki obiad

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Obiad ze śląskim akcentem

Żurek czosnkowy - szybki obiad Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żurek czosnkowy - szybki obiad

 

 

 

Sposób przygotowania:

Żurek czosnkowy - szybki obiad
Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy na 3 części, zalewamy wodą, solimy, i gotujemy. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Gdy woda z marchwią się zagotuje - wkładamy ziemniaki i kostki rosołowe. Gotujemy. Z boczku odkrawamy skórkę - wrzucamy ją do gotującej się zupy. Resztę boczku kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię teflonową i smażymy bez dodawania tłuszczu. Gdy ziemniaki będą już miękkie wlewamy żur i dodajemy usmażony boczek. Gotujemy jeszcze kilka minut, w tym czasie wyciskamy do zupy czosnek, i dodajemy przyprawy: maggi, sól, pieprz. Zupa jest gotowa do podania. Smacznego.
Żurek czosnkowy - szybki obiad
Na początku gotujemy warzywa w osolonej wodzie aż trochę zmiękną
Żurek czosnkowy - szybki obiad
Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy w zupie zanim wlejemy żur
Żurek czosnkowy - szybki obiad
pamiętajmy że muszą ugotować się nim wlejemy żur - w żurku ziemniaki nie ugotują się nigdy ponieważ żur jest kwaśny!
Żurek czosnkowy - szybki obiad
Boczek pokrojony w kostkę podsmażamy na patelnii i dodajemy do zupy