Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Żurek Edzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Na pyszny żur czas jest zawsze - nie tylko na Wielkanoc ;)

Żurek Edzi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żurek Edzi

 

  • 0,3 kg wędzonki
  • 1 pętko kiełbasy myśliwskiej
  • 4 kawałki kiełbasy surowej (ja użyłam śląskiej, bo surowej nie miałam)
  • 1 pietruszka korzeń
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 350 ml zakwasu na żur (najlepiej własnej roboty)
  • 4 ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 5 jajek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Żurek Edzi
Z wędzonki odcinamy skórę. Do garnka wrzucamy odciętą skórę, pietruszkę, marchewkę, cebulę, liście laurowe i ziele angielskie i zalewamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu ok 15 min. Wędzonkę kroimy w kostkę, kiełbasę myśliwską w plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko dodajemy do gotującej się zupki. Gotujemy do miękkości ziemniaczków. Kiedy ziemniaki są już miękkie, wlewamy zakwas, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, wrzucamy kiełbasę i dodajemy majeranek. Gotujemy ok 10 min. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do żuru. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i dodajemy do żuru.
Żurek Edzi
W garnku nastawiamy skórę z wędzonki i warzywa
Żurek Edzi
Wędzonkę kroimy w kostkę, kiełbasę w plasterki
Żurek Edzi
Kiedy ziemniaki są już miękkie wlewamy żur i wrzucamy kiełbasę
Żurek Edzi
Jajka gotujemy na twardo i dodajemy do zupy