Bożena1968

Bożena1968

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Żurek na domowym zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Domowy żurek na domowym zakwasie

Żurek na domowym zakwasie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Żurek na domowym zakwasie

 

 

Sposób przygotowania:

Żurek na domowym zakwasie
Do garnka wlać około 2 litrów wody, dodać białą kiełbasę i wędzony boczek, pieprz i liście laurowe. Gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut, a potem wyjąć kiełbasę i boczek , pokroić - kiełbasę w plasterki,a boczek w kostkę.Do ugotowanego wywaru dodać zakwas i wymieszać, a potem dodać śmietanę i pokrojoną kiełbasę i boczek mięso, doprawić majerankiem i chwilkę podgotować.Zupę wlać do talerza i ułożyć ugotowane na twardo jajka.
Żurek na domowym zakwasie
Kiełbasa, boczek i jajka przyszykowane do gotowania.
Żurek na domowym zakwasie
Ugotowane i pokrojone składniki do zupki..