pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Żurek na hiszpańskiej kiełbasce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

polski żurek na pikantnej kiełbasce z dodatkiem prażonego boczku

Żurek  na hiszpańskiej kiełbasce Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Żurek na hiszpańskiej kiełbasce

 

Sposób przygotowania:

Żurek na hiszpańskiej kiełbasce
Zimną wodą zalewam oczyszczoną włoszczyznę. Przyprawiam solą do smaku i rozpoczynam garowanie przygotowując wywar warzywny.  Kto nie ma czasu może rozpocząć od kostek rosołowych rozpuszczając je wodzie. Następnie do wody wrzucam surowe (lub lekko wędzone) pikantnr kiełbaski  hiszpańskie. Zagotowuję. Dodaję przyprawy ziołowe: liść laurowy oraz ziele angielskie wraz z pieprzem ziarnistym. Wrzucam również pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuję około 10-15 minut. Po tym czasie wlewam  zakwas żur. Nie przerywająć gotowania na malutkim ogniu. Boczek kroję w paski i prażę na patelni wytapiając tłuszcz. Dodaję do zupy. Ugotowane kiełbaski wyławiam, kroję w plasterki i wrzucam ponownie do zupy. Po 10 minutach gotowania zupy z żurem zupa jest gotowa. Podaję z połówkami jajek ugotowanych na twardo. Smacznego.
Żurek  na hiszpańskiej kiełbasce
Z warzyw wchodzących w skład włoszczyzny przygotowuję wywar
Żurek  na hiszpańskiej kiełbasce
Do gotowego wywaru dodaję kiełbaski
Żurek  na hiszpańskiej kiełbasce
Do gotowego wywaru dodaję kiełbaski