sylwioslawa

sylwioslawa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 412]

Żurek na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczny i pożywny żur na zakwasie

Żurek na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żurek na zakwasie

 

Sposób przygotowania:

Żurek na zakwasie
Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na rumiany kolor. Kiełbasę białą obieramy ze skóry i kroimy w plasterki. Do garnka wlewamy wodę i zakwas, dodajemy boczek i kiełbasę, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, pieprz, sól. Gotujemy na średnim ogniu. Dodajemy czosnek. W osobnym garnku gotujemy jajka na twardo. Śmietanę rozrabiamy w szklance z kilkoma łyżkami zupy i mąki. Wlewamy do zupy mieszając. Zagotowujemy i podajemy z jajkiem. Smacznego.
Żurek na zakwasie
Składniki potrzebne do przygotowania żuru
Żurek na zakwasie
Kiełbasę obieramy ze skóry i kroimy w talarki, boczek w kostkę
Żurek na zakwasie
Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo
Żurek na zakwasie
Mąkę, śmietanę i kilka łyżek zupy mieszamy i dodajemy do całości