Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Żurek na zakwasie z otrębów pszennych

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszny żur na domowym zakwasie obowiązkowo musi pojawić się na świątecznym stole

Żurek na zakwasie z otrębów pszennych Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żurek na zakwasie z otrębów pszennych

 

 

Sposób przygotowania:

Żurek na zakwasie z otrębów pszennych
Przygotowujemy zakwas na żur: Płatki i otręby dobrze miksujemy. Zalewamy wrzącą wodą. Dodajemy pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz obrany ząbek czosnku, mieszamy. Na dnie słoiczka układamy skórkę chleba, wlewamy zakwas. Przykrywamy gazą i trzymamy przez około tydzień w temperaturze pokojowej- w tym czasie średnio 1-2 razy dziennie zakwas mieszamy. Po tym czasie- o ile zakwas jest już odpowiednio kwaśny, możemy go przetrzymywać w lodówce. Przygotowujemy żur: Kiełbasę zalewamy 1,5 litra wody, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty, zagotowujemy pod przykryciem. W tym samym czasie gotujemy jajka na twardo. Zmniejszamy odrobinę ogień, dodajemy obraną i pokrojoną na 8-12 kawałków pietruszkę i marchew. Po 5 minutach dodajemy obranego i pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka. Boczek kroimy w bardzo drobną kostkę i przesmażamy na rozgrzanej patelni, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, lekko solimy. Gdy ziemniaki zmiękną (mniej więcej po 8-10 minutach) wyciągamy pietruszkę, marchewkę i przyprawy, dodajemy podsmażony boczek z cebulką. Wlewamy przygotowany wcześniej zakwas na żur. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli ktoś lubi może wlać odrobinę śmietany. Podajemy w chlebku do żurku z pokrojoną w plasterki białą kiełbasą i jajkiem. Jeśli ktoś lubi mocno gęste zupy, może żurek zaciągnąć odrobiną mąki pszennej.
Żurek na zakwasie z otrębów pszennych
Kiełbasę zalewamy 1,5 litra wody, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty, zagotowujemy pod przykryciem.
Żurek na zakwasie z otrębów pszennych
Zmniejszamy odrobinę ogień, dodajemy obraną i pokrojoną na 8-12 kawałków pietruszkę i marchew. Po 5 minutach dodajemy obranego i pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka.
Żurek na zakwasie z otrębów pszennych
Gdy ziemniaki zmiękną (mniej więcej po 8-10 minutach) wyciągamy pietruszkę, marchewkę i przyprawy, dodajemy podsmażony boczek z cebulką. Wlewamy przygotowany wcześniej zakwas na żur. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Żurek na zakwasie z otrębów pszennych
http://www.mojprzepisnawieczor.pl/#/galeria/121 Bernadetta Parusińska- Ulewicz Tradycyjne dania w mniej tradycyjnej odsłonie